Regler og retningslinjer

Denne side giver dig et overblik over, hvilke regler der er gældende omkring lærlinge i Coop. Hvis du/Coop ikke overholder reglerne kan Coop i værste fald få store bøder og miste muligheden for at uddanne lærlinge.

Uddannelsesaftale og kontrakt
Når du ansætter en lærling, skal du både indgå en uddannelsesaftale og en kontrakt med lærlingen. Uden en uddannelsesaftale bliver din lærlinge ikke tilknyttet en skole og er derved heller ikke under uddannelse.

Udfyld uddannelsesaftalenlærepladsen.dk, hvorved den igennem platformen sendes direkte til den valgte produktionsskole/handelsskole.

Når uddannelsesaftalen er godkendt af skolen, laver I en sag på HR Serviceportalen, hvor I vedhæfter uddannelsesaftalen. HR-Support laver derefter en kontrakt for jer. Følg disse steps i serviceportalen: HR --> Oprette/ændre elev.

Oplæringsansvar
Der skal udpeges en oplæringsansvarlig (OA) i butikken som er ansvarlig for den praktiske oplæring i fagområdet samt lærlinges trivsel og det gode samarbejde. Den uddannelsesansvarlige (UA) bær det juridiske ansvar ved at sikre overholdelse af en række særregler der knytter sig til lærlinge. Den OA skal deltage i et obligatorisk oplæringsansvarligkursus, som udbydes på introdagen for slagter/bagerlærlinge.

Morgenvagt
Lærlinge må gerne have en tidlig morgenvagt, men lærlinge må ikke være der alene. Som udgangspunktet for lærlinges arbejde er, at den uddannelsesansvarlige altid skal være der. Der skal være en faglært/tillært medarbejder over 18 år til stede. Dette er uafhængigt af, om lærlinge førhen har været lukkeansvarlig for afdelingen.

Lukkevagter
På en uge må lærlinge have max 2 dage til efter kl. 18.00 – med mindre andet er aftalt med ledelsen og godkendt skriftlig af eleven. De har krav på samme tillæg som svende ved forskudstid. Bagerlærlinge har særlige (højere) på arbejde på forskudstid.

Lukkeansvarlig
Lærlinge må gerne lukke afdelingen, men kun som led i deres uddannelse. De må ikke arbejde alene, og udgangspunktet er, at UA eller OA skal være tilstede. En anden voksen kan dog som undtagelse træde til i stedet for.

Varsling af vagtplan
Vagtplanerne gælder for en 12 ugers periode. Omlægning af arbejdstiden skal varsles med 4 ugers varsel til en uges begyndelse i Coop. Bagerlærlingens udmeldte arbejdsplan videreføres automatisk.

Arbejdsdagens længde
I videst mulig omfang skal lærlinge have en arbejdsdag på 8 timer. Slagterlærlinge må max arbejde 10 timer i træk. Lærlinge må max have en arbejdsuge på 40 timer.

Hviledøgn
Lærlinge skal have et hviledøgn pr. uge ifølge arbejdsmiljøloven. Lærlinge skal have 11 timers hvile fra lærlingen slutter sin arbejdsdag til lærlingen møder ind igen.

Skoleuge
En uge på skole (man-fre) tæller som en 37 timers arbejdsuge, og lærlingen må ikke indkaldes på arbejde lørdag og søndag når de kommer fra skole. I ugen før skoleophold må de ikke arbejde om søndagen.

Prøvetid
Lærlingens prøvetid er på 3 måneder og i denne periode, kan de opsiges med 1 dags varsel. Eventuelle skoleophold inden for prøvetiden medregnes ikke. Efter prøvetidens udløb kan lærlingene ikke opsiges.

Arbejdstidsregler
Lærlinge kan deltage i eventuelt overarbejde, som dog ikke må overstige det gennemsnitlige overarbejdstidsforbrug for øvrige medarbejdere i samme fag i virksomheden. I arbejdstiden medregnes undervisningstid og den hertil knyttede transporttid, der ligger inden for normal arbejdstid.

Overarbejde
Hvornår er der tale om overarbejde - Når I beder jeres lærlinge om at blive eller komme ekstra ind. Når arbejdstiden overstiger 40 timer i en uge. Når arbejdstiden er mere end 37 timer i snit over perioden.

Betaling for overarbejde
Som hovedregel skal overarbejde udbetales. Afspadsering er kun hvis det er lærlingen, der ønsker det.

Afspadsering
Alle overarbejdstimer afspadseres med 2 timer (100%) pr.  overarbejdstime. 4 timers overarbejde = 8 timers fri.

Arbejdsdagens længde
Den  normale arbejdstid skal i videst muligt omfang placeres på 5 af ugens dage.

Elever under 18 år
Elever under 18 år - Her er reglerne endnu strammere. De må ikke have overarbejde, og de må ikke arbejde mere end 8 timer om dagen.