Skolemoduler og svendeprøve 

En vigtig del af arbejdet som gourmetslagter går ud på at rådgive kunderne om tilberedningen af de udskæringer, der findes i køledisken. Du lærer at lave færdigretter, pølser og andre delikatesser som kan tiltrække kunder. Uddannelsen kombinerer teori og praksis, og du får grundlæggende viden om slagtning, partering og tilberedning af kød.

Imellem hver skoleperiode er der opstillet praktikmål, der understøtter den læring, der bliver undervist i på hvert skoleforløb.

Herunder kan du læse mere om de forskellige skolemoduler.

Trin 1. Skoleforløb 1 – Grisen og gryden/Sælg din steg

Varighed: 4 uger

Der er fokus på udskæring af grisen og tilberedning af grisekødet med fokus på det klassiske danske køkken. Vi begynder at få kendskab og redskaber til forskellige tilberedningsmetoder samt til at fremstille garniturer/saucer. Vi arbejder med ernæringslære på baggrund af grisekødet og lovgivningen om egenkontrol, dokumentation og mærkning af færdigvarer.

Vi arbejder med opskæring af oksepistol. Vi undersøger anatomien med fokus på internationale udskæringer. Under forløbet arbejder vi målrettet med forædling af oksekødet. Hele processen har fokus på salg og service, hvor der bliver set på markedsføringsmæssige metoder og fremstillingsformer.

Fag under forløbet

  • Opskæring gourmet
  • Ernæringslære/lovgivning
  • Tilberedning
  • Forædling gourmet
  • Internationale fødevarer
  • Salg og service

Trin 1. Skoleforløb 2 – Verden rundt + Håndværkeren og eventmageren

Varighed: 4 uger

Forædling og gourmetslagter-specialiteter. Vi arbejder med saltning, røgning, charcuteri og pølsemageri. Vi fremstiller kendte danske produkter og afprøver fremstillingen af særligt udvalgte globale produkter. Vi arbejder bredt med gourmetslagterens kompetencer, vi skærer okse-/kalvevinge, lam og fjerkræ. Vi arbejder med tilberedning af udskæringerne og bygger op til den afsluttende event, hvor vi gennemfører markedsføring, salg og service med opskrifter, tilberedningsanvisninger, anretning m.m. og sikrer, at gældende lovgivning bliver overholdt.

Fag under forløbet

  • Forædling 1
  • Internationale fødevarer
  • Opskæring gourmet
  • Ernæringslære/lovgivning
  • Tilberedning
  • Forædling gourmet
  • Internationale fødevarer
  • Salg og service

Trin 2. Skoleforløb 1 – Den innovative gourmetslagter

Varighed: 4 uger

Gourmetslagter med speciale i butik/delikatesse

Vi udarbejder produktionsplaner og flowdiagram i forhold til egenkontrol og fødevaresikkerhed. Vi ser på de forskellige fagmetoder i forhold til parametre som arbejdsmiljø, sikkerhed og kvalitet. Vi fremstiller retter, der er klar til at blive lunet af kunden. Vi arbejder med aktuelle fastfoodog slowfoodprodukter, hvor grøntsager, frugt og salater indgår. Vi har særligt fokus på tilbehør til charcuterivarer. Hele processen foregår i teamsamarbejde, hvor alle er en del af produktudvikling i processen.

Vi øver os i at betjene kunder og vejlede om tilberedning og tilbehør samt at eksponere og skabe mersalg ved personlige salgs- og
spørgeteknikker.

Vi kan redegøre for de forskellige delstykker samt anvendelsesmuligheder. Vi udvikler og fremstiller enkle varme og kolde og retter, fx Danmarks nationalret i nye fortolkninger.

Herunder indtænker vi relevante krav og faglige standarder.

Vi arbejder med prisberegninger på de produkter der produceres. Slutteligt ser vi på betydningen af produkternes påvirkning af miljøet samt på fødevaresikkerhed og kvalitet.

Vi arbejder både selvstændigt og i teams omkring løsning af driftsopgaver.

Fag under forløbet

  • Produktion, innovation, teknologi
  • Gourmetmåltider
  • Detailudskæring gourmet
  • Eksponering og kundebetjening
  • Kalkulation

Gourmetslagter med specialet Pølsemager

Vi arbejder med udskæring af for og bagfjerdinger samt grise. Vi kan redegøre for de forskellige delstykker samt anvendelsesmuligheder. Vi fremstiller bindefarsprodukter, såsom grill, middags- og
pålægspølser, og anvender forskellige produktionsteknikker. Vi udvikler og fremstiller produkter, hvor vi tænker relevante krav og standarder ind. Vi ser også på produkternes påvirkning af miljøet og dets
betydning.


Vi arbejder med prisberegninger af de produkter, vi producerer.

Vi arbejder både selvstændigt og i teams omkring løsning af driftsopgaver.

Fag under forløbet

  • Kalkulation
  • Opskæring pølsemager
  • Produktion, innovation, teknologi pølsemager/forædler
  • Pølsemager/Forædler 1
  • Pølsemager/Forædler 2

Trin 2. Skoleforløb 2 – Gourmetslagteren som specialist

Varighed: 3 uger

Gourmetslagter med speciale ”Butik og delikatesse”

På dette modul kommer alle dine kernekompetencer i spil. Vi arbejder casebaseret, hvor opgaven er at kunne planlægge, producere, rådgive, vejlede, storytelle og prisfastsætte. Vi tager udgangspunkt i flere målgrupper og forskellige arrangementer, fx grillarrangementer, smørrebrødsarrangementer, tapas, den rundefødselsdag m.v.

Vi har fokus på opskæring og eksponering af gourmetslagterbutikken/afdelingen med forskellige perspektiver og temaer.

Fag under forløbet

  • Produktion, innovation, teknologi
  • Gourmetmåltider
  • Detailudskæring gourmet
  • Eksponering og kundebetjening
  • Kalkulation

Gourmetslagter med speciale ”Pølsemager/forædler”

På dette modul kommer alle dine kernekompetencer i spil. Vi arbejder casebaseret, hvor vi har fokus på forædling og gourmetslagterspecialiteter. Vi arbejder med saltning, røgning, charcuteri og pølsemageri samt prisfastsættelse og udviklingaf pølsemagervarer. Vi fremstiller kendte danske produkter og afprøver fremstillingen af særligt udvalgte globale produkter samt tilbehør.

Fag under forløbet

  • Kalkulation
  • Opskæring pølsemager
  • Produktion, innovation, teknologi pølsemager/forædler
  • Pølsemager/Forædler 1
  • Pølsemager/Forædler 2

Svendeprøven

Hvis du ønsker at uddanne dig som gourmetslagter afsluttes uddannelsen med svendeprøve efter trin 1. Vælger du derimod at fortsætte på trin 2 specialerne, skal du ikke op til svendeprøve efter trin 1, men først efter trin 2.

Du bliver indkaldt til svendeprøve på skolen, og afviklingen af svendeprøven finder normalt tidligst sted 3 måneder før uddannelsesaftalens ophør.

Find svendeprøvevejledningerne her på siden: For Skoler - Slagterfagets Fællesudvalg

Gode snakke før og efter skoleophold

På skoleopholdene får du en masse viden, som både du og butikken får glæde af. Du husker bedst din nye viden, hvis du får prøvet den af i den virkelige verden i butikken. Så sørg for at snakke med din oplæringsansvarlige om dét, du har lært, og kom selv med forslag til, hvordan du kan prøve det af i butikken.