Skolemoduler og svendeprøve 

En vigtig del af arbejdet som gourmetslagter går ud på at rådgive kunderne om tilberedningen af de udskæringer, der findes i køledisken. Du lærer at lave færdigretter, pølser og andre delikatesser som kan tiltrække kunder. Uddannelsen kombinerer teori og praksis, og du får grundlæggende viden om slagtning, partering og tilberedning af kød.

Imellem hver skoleperiode er der opstillet praktikmål, der understøtter den læring, der bliver undervist i på hvert skoleforløb.

Oversigt over skolemoduler

Skoleforløb 1 – Grisen og gryden

Der er fokus på udskæring af grisen og tilberedning af grisekødet med fokus på det klassiske danske køkken. Vi begynder at få kendskab og redskaber til forskellige tilberedningsmetoder samt til at fremstille garniturer/saucer. Vi arbejder med ernæringslære på baggrund af grisekødet og lovgivningen om egenkontrol, dokumentation og mærkning af færdigvarer.

Skoleforløb 2 – Sælg din steg

Vi arbejder med opskæring af oksepistol. Vi undersøger anatomien med fokus på internationale udskæringer. Under forløbet arbejder vi målrettet med forædling af oksekødet. Hele processen har fokus på salg og service, hvor der bliver set på markedsføringsmæssige metoder og fremstillingsformer.

Skoleforløb 3 – Verden rundt

Forædling og gourmetslagter-specialiteter. Vi arbejder med saltning, røgning, charcuteri og pølsemageri. Vi fremstiller kendte danske produkter og afprøver fremstillingen af særligt udvalgte globale produkter.

Skoleforløb 4 – Håndværkeren og eventmageren

Vi arbejder bredt med gourmetslagterens kompetencer, vi skærer okse-/kalvevinge, lam og fjerkræ. Vi arbejder med tilberedning af udskæringerne og bygger op til den afsluttende event, hvor vi gennemfører markedsføring, salg og service med opskrifter, tilberedningsanvisninger, anretning m.m. og sikrer, at gældende lovgivning bliver overholdt.

Skoleforløb 5 – Gourmetslagteren i fokus

Vi arbejder med udskæring af for- og bagfjerdinger samt grise. Vi kan redegøre for de forskellige delstykker samt anvendelsesmuligheder. Vi udvikler og fremstiller enkle varme og kolde og retter, fx Danmarks nationalret i nye fortolkninger.

Herunder indtænker vi relevante krav og faglige standarder. Vi arbejder med prisberegninger på de produkter der produceres. Slutteligt ser vi på betydningen af produkternes påvirkning af miljøet samt på fødevaresikkerhed og kvalitet.

Vi øver os i at betjene kunder og vejlede om tilberedning og tilbehør samt at eksponere og skabe mersalg ved personlige salgs- og spørgeteknikker. Vi arbejder både selvstændigt og i teams omkring løsning af driftsopgaver.

Skoleforløb 6 – Den innovative gourmetslagter

Vi udarbejder produktionsplaner og flowdiagram i forhold til egenkontrol og fødevaresikkerhed. Vi ser på de forskellige fagmetoder i forhold til parametre som arbejdsmiljø, sikkerhed og kvalitet. Vi fremstiller retter, der er klar til at blive lunet af kunden. Vi arbejder med aktuelle fastfood- og slowfood-produkter, hvor grøntsager, frugt og salater indgår. Vi har særligt fokus på tilbehør til charcuterivarer. Hele processen foregår i teamsamarbejde, hvor alle er en del af produktudvikling i processen.

Skoleforløb 7 – Gourmetslagteren som specialist

På dette modul kommer alle dine kernekompetencer i spil. Vi arbejder case-baseret, hvor opgaven er at kunne planlægge, producere, rådgive, vejlede, storytelle og prisfastsætte. Vi tager udgangspunkt i flere målgrupper og forskellige arrangementer. Vi har fokus på opskæring og eksponering af gourmetslagterbutikken/afdelingen med forskellige perspektiver og temaer.

Svendeprøven

Svendeprøven foregår umiddelbart efter afslutning af sidste skoleperiode af hovedforløbet. Her indkaldes eleven til svendeprøve på skolen og afviklingen af svendeprøven finder normalt tidligst sted 3 måneder før uddannelsesaftalens ophør.

Find svendeprøvevejledningerne her på siden: For Skoler - Slagterfagets Fællesudvalg

Gode snakke før og efter skoleophold

På skoleopholdene får du en masse viden, som både du og butikken får glæde af. Du husker bedst din nye viden, hvis du får prøvet den af i den virkelige verden i butikken. Så sørg for at snakke med din oplæringsansvarlige om dét, du har lært, og kom selv med forslag til, hvordan du kan prøve det af i butikken.